V našem čebelarstvu se poleg pridobivanja medu, ki je glavna nagrada vsakega čebelarja, ukvarjamo s pridobivanjem cvetnega praha, propolisa in voska. Naša želja je, da pridobimo znanje in prostore za pridobivanje matičnega mlečka.

CVETNI PRAH

Cvetni prah je glavni vir beljakovin za čebele. Skupaj z medom in vodo predstavlja čebelam glavno hrano. Že na prvi pogled se opazi raznovrstnost barv, ki se v njemu prepletajo. Vsaka cvetoča rastlina ima svojo značilnost praha, kjer je barva najbolj opazna lastnost.
Čebela cvetni prah nabere na enem poletu, le na eni vrsti rastline. Ob obisku cvetov se ji po telesu naberejo zrnca cvetnega praha, ki ga potem spravlja v košek, na zadnjem paru nog. Čebelarji ta prah osmukamo z njenih nog s pomočjo osmukalnika. Pri temu opravilu pazimo da čebelam letno odvzamemo le do 10% prahu, ker bi drugače čebele utrpele preveliko škodo in bi utrpele prevelike izgube hrane.Cvetni prah

PROPOLIS

Propolis je smolnata snov, ki jo čebele uporabljajo za zadelovanje špranj in razpok v panju, ter za prekritje vseh sten panja. Zato se ga je prijelo tudi ime zadelavina.
Propolis je sestavina različnih drevesnih smol, voska in sline. Čebele ga uporabljajo kot antibiotik v panju, saj preprečuje razvoj bakterij in skrbi da je v panju vedno vse razkuženo. Njegov vpliv na človeški organizem je poznan že iz časa antike, danes pa vemo da pospešuje celjenje ran, pomaga pri raznih vnetjih, zavira razvoj bakterij, deluje antibiotično, pomaga krepiti imunski sistem. Njegova učinkovitost se v zdravstvu dokazuje vedno močneje, saj se s pomočjo moderne tehnologije spoznava tudi natančna kemična sestava propolisa, ki je močno pestra. V osnovi je sestavljen iz drevesnih smol, voska, eteričnih olj, cvetnega praha in 60 različnih snovi.Prpolis v alkoholni tinkturi

ČEBELJI VOSEK

Vosek nastaja v voskovnih žlezah čebeljega zadka. Čebele ga izločajo kot nekakšne luske, ki jih potem nanašajo na satno osnovo in gradijo satje. Lepo mlado satje ima tako lepo rumeno barvo, ki pa s časom zaradi vse večje uporabe temni in se stara. V našem čebelarstvu se trudimo da bi se satje menjavalo čim pogosteje, saj tako zagotavljamo še višjo dodano vrednost našim produktom.Mazilo za ustnice

Zelo dober med, okusen in zelo zdrav
Miha s Krškega